søndag 24. mai 2015

Tur gjennom Katalonia

Vi var tilhengere på Jarles og Jan Børres vandring langs G4 gjennom Spania. Denne gangen gjaldt det strekningen fra Montserrat til Puigcerda oppe i Pyrineene. Vi tilhengere var Bent, Jan Thomas og jeg. Turen ville ta 8 dager. Alle ære til Jarle for planlegging og for bestilling av hoteller og hospitser. 

Her er vi ankommet Monestir de Montserrat. En turistmaskin. Men fjellene og stiene bak var merkelig frie for maset. Vi tok en kveldstur opp på den høyeste; Pic st. Jorge på 1238 m. 

Denne kjeipen kunne vi se fra flere kanter både på kveldsturen og i dagene i etterkant. Det er Cavall Bernat. 300 meters klatrerute på det merkelige konklomeratet. Engang sjøbunn der elvegrus og sedimenter fra sjøens dyr ble kittet sammen og så reist og foldet. Siden krakelert og slitt av tidens tann. 

Cavall fra nordsiden på første vandringsdagen. Et par klatere lirket seg sakte opp midt i front.


Ellers følger bare noen glimt av vandretruren. Her en gammel murvegg i St Vincenc de Castellet. som var vårt andre overnattingssted.   


Andre dagen traff vi på dette gamle kapellet. Vi ble vist inn. 

Sparsomt interiør.


Lenger opp i åsen lå en kirkeruin. Vi ble etterhvert nokså vant med den slags. Noen som denne, andre i god stand. 


Kunne vi ikke rekke et vannhull innen lunsjtid tok vi med vin og brød. Alltid plasserte vi oss i skyggen. Helst i et lite drag med vind. Ellers var det dirrende varmt og en duft fra alle planter som og krydderhylla hjemme skulle ha falt ned og knust.   


Ruta vår fulgte i hovedsak dalføret med elva Llobregat. Her er jeg nede for å hilse på den. Jeg kom meg dessverre ikke ned til kulpen. Et bad kunne vært på sin plass. Skjønt kjølende var det knapt. 


Stien G4 la an på å føre oss innom severdigheter, og det var både trapper, murer og broer. Men særlig attraktivt var vertshus, kjølig øl og en sval stue bak tykke murvegger. 


Her i La Quar


Bak vertshuset trapper og kapeller


I Borreda ble vi innkvartert på et nokså flott, men noen slitent hotell. En mann vartet oss opp, både med romtjeneste, middag og frokost. mange tradisjonell retter - alt etter hans egen meny. Her var ingen mulighet til å velge. 


Utenfor hotellet i Borreda. Flere hundre år gamle hus. 600 innbyggere.


Vi var nå på veg inn i Pyrineene. Ruta var lang og vi skulle over fjellet og ned på andre siden. Igjen et vannhull. Det kom riktig beleilig! Her interiør fra baren og resepsjonen.


Her kikker vi oss tilbakeUviss ruin. Taubanestasjon?


Nå begynner vi å se fjell

Omsider når vi fram til La Pobla de Lillet. Her både middelalderbro og hotellet vårt. Llobregat er en bekk i tørka. Dagens tur var 27 km.


Her et lite gatebilde - trapp og bakke - alt i ett.  


Det var to meget kyndige på blomster og planter. Det gir noe ekstra til oss andre. Her gyvel i full bromstring. Den var ofte å se under turen, gjerne en mengde busker oppetter bakkene.  


Nest siste dagen nådde vi største høyde 2070 moh. Her var blomsterenga nesten som hjemme. Men søta var større og traktformet, Engsoleia derimot kort i stilken. Bekkeblommen nettopp passert på 1900 meters høyde! Sneflekkene trakk seg galloperende tilbake i steikvarmen.


Vi overnattet i Alp. Det var igjen 27 km og 1600 høydemeter. Slitsomt, men og så var det bare sjarmøretappen over til Puigcerda på formiddagen siste vandringsdag. Vi gjorde også en liten skjøt inn i Frankrike til Bourg Mada, en liten filleby! Fra stasjonen i Puigcerda fikk jeg øye på fjell. Her Pic de Font Freda på godt og vel 2700 m.


Et gatebilde som ikke gir et skikkelig godt inntrykk av Puigcerda. 


Så var ved utgangspunktet; Barcelona. Vi klarte oss uten Familia Sagrada og Gaude-monumentet. For noen turist-maskiner. Sagrada var en skuffelse bare sett utenfra! Hvor lurt skulle man ikke følt seg om man gikk inn? I stedet beundret vi og besøkte museet for Joan Miro. Her en skulptur av ham. 


Romerne holdt byen en gang i tiden. Jeg var fascinert av murene.  Her er de lavere partiene i muren fra den gang.


Miro, tegnet, malte og lagde skulpturer


Jeg tjuvfotograferte et av bildene inne. (litt beskåret - så forsøk ikke ta kopier og selge det)


Inne i byen møtte vi kunstutrykk vi ikke hadde de ringeste  mukigheter til å forstå


Derimot ga vi oss til slutt over og tok våre turistroller på alvor: Middag på utstilling midt langs La Rambla.  


1 kommentar:

eTavle