tirsdag 2. april 2013

Påsketur 2013

Ukestur fra Lillehammer til Hjerkin på Dovre.

Her legger vi i veg nordover fra Nevra på Nordseter langt ut på dagen. Fly tidlig på morgen fra Tromsø, tog til Lillehammer og buss. Foran oss ligger ei åpen rute - som alt etter som føre, snøforhold og dagsform skulle ta form. Hvor langt nord var ikke planlagt. Vi fikk se det an og kjenne på formen.
 


På vegen innover mot Hornsjø høyfjellshotell kom turens eneste felles bilde av oss to. Vi er tydelig hytte-til-hytte-folk der vi i motsetning til øvrige har stor sekk og breie ski. Maskinsporene innbød til noe annet.
 


Morgen på Hornsjø. Hotellet hadde svømmebaseng og de serverte treretters riktig god middag og flott frokost. Betjeninga var ellers nokså uvante. Innkreving av rommets nøkkel sto neppe i instruksen, tror jeg. Vi får sende den i posten!


Vi stakk ut vår egen løype over til Djupslia langs etter sommerløypa. Vi tok lunsjen og fortsatte mot Vetåbua.Vi kunne bli betatt av landskapet en slik knallblå dag.


Dels i - dels utenfor og nedenfor DNT's og de lokale foreningers rutenett gikk Trollløypa. Det var maskinspor som strakte seg helt til Rondvassbu. Slike kunne vi da ikke gå i hele vegen? Men hard skare, fokkskavler og lite eller ingen nysne tvang oss ned på sporet mang en gang. Militærutgaven av Åsnes' Ingstad-ski passer ikke i spor. Vi viste det, men forsvarte vårt valg med at vi ville velge vår egen rute. Så derfor dette illustrasjonsbilde. Vi gikk mellom sporene på "skøytematta". 
 
 
Her er karter fra www.skisporet.no Som dere skjønner er hele Sør-Norge oppkjørt. (Her nord er det jo skuterspor.) For hver slik firkant finnes det et detaljkart. Vi passerte ovenfor i nordveste del på bildet til høyre. Dels utenfor maskinsporene. Muen ses i første kvadrant.
 
 
Vi ser også at idealet for en skiløper i Sør-Norge er et helt annet enn her nord. Ingen sekk, full armsving og elegant antrukket.  
  


Vi overnattet andre natt på Vetåbua i hyggelig seskap med guide Knut og hans følge.
Neste dag dels etter egen rute over til Jammerdalsbu. Fremdeles lite gjester på hyttene. Her morgensolen på Jammerdalsbu. Morgensol er sjelden for yngre folk.
Muen var det Jorunns store ønske å få se. Vi passerte nedenfor Gråhøgdbu og fortsatte ned i Venabygd og videre til Eldåbu
 Svenske Ingrid og Bo imponerte oss. Han et par og åtti år. De hadde vært høyt og lavt i fjell både i Norge og Sverige.Lang tur til Rondvassbu via Furusjøen. Her på formiddagen. Det begynner å synes fjell.
 

Rondvassbu. Igjen høy standard, og her full bu med over hundre gjester. Eget hus i gården for toaletter, dusj og tørkerom. Flotte greier selv om vi kunne ønske oss fasiliteter i hovedbygninga.
 
 
Nest siste dag tenkte vi oss helt til Grimsdalshytta. Vi nærmer oss Dørålseter på dagens første etappe. 
 
 
På Dørålseter. Her rast i solveggen med vafler, kaffe og saft. 
 
Vestover i Rondane. Utsikt fra Dørålseter. 
 
Snart framme på Grimsdalshytta - etter over 8 timer på ski.
 
Grimdsdalshytta. Her øverst vertskapets stue, nedenfor gammelstua og monderne gang over til ny del. Høy standard, hyggelig vertskap og gjester.
 
 
Siste etappe på herlig vinterføre utenfor løypene - omsider! Blåswix non pluss ultra-føre!
 
 
Utsyn til Snøhetta
 
 
Hjerkin - nå går turen til Oslo. Uten plassbestilling. Vi viste jo ikke når eller om - Det hørte ikke konduktøren på, for i følge henne skulle vi vite, basta! Men noen vennlige trøndere som hadde bestilt møtte aldri opp - og det var nettopp de to setene vi valgte! Si hva du vil om trøndere - men godt må det være! 
 
 
Eksklusivt og vakkert turfølge. Nå også med Oslo-baggasje (koffert) etter 4 dager i Oslo. 
 
19 mil i fjellet - 3 mil m/vogn i Oslo.  Gjennomsnitt per dag ble 2 mil. (Ukjent antall høydemeter, Christoph)
 
 

1 kommentar:

  1. Hittade denna fina beskrivning, har funderat på att åka andra hållet till våren. Fina bilder.

    SvarSlett

eTavle